top of page

THE HAPPIEST BABY METHODE

Dr. Harvey Karp is kinderarts in Los Angeles, fellow van de American Academy of Pediatrics en Universitair docent aan University of Southern California. Dr. Karp ontwikkelde de Happiest Baby methode en bracht on 2002 zijn eerste boek uit: The Happiest Baby on the Block. Hij ziet de eerste drie maanden na de geboorte als het ontbrekende vierde trimester; baby’s zouden eigenlijk te vroeg geboren zijn. Veel  baby’s kunnen goed met dit tekort omgaan maar andere baby’s hebben de baarmoeder omgeving nog echt nodig om gekalmeerd te kunnen worden.

Het nadoen van de baarmoeder omgeving maakt in de babyhersenen een neurologische respons los die de baby direct kalmeert. Dat is de al genoemde instant kalmeringsreflex. Veel ouders activeren deze reflex al goed door hun baby op te pakken, te wiegen, te dragen en te laten zuigen. Toch is dit niet voor alle baby’s genoeg om voldoende te kunnen ontspannen; die baby’s hebben echt een speciale activering van de kalmeringsreflex nodig om weer rustig te kunnen worden. Daarvoor is de Happiest Baby methode ontwikkeld.

De methode is inmiddels de wereld over gegaan. De American Academy of Pediatrics (AAP), beroepsorganisatie van tienduizenden kinderartsen, raadt de Happiest Baby methode al jaren aan. Veel professionals in de babyzorg hebben de Happiest Baby methode geleerd en passen deze toe in hun praktijk. Gecertificeerde Happiest Baby instructeurs leren de methode verder aan andere professionals in de zorgsector en aan jonge en aanstaande ouders. De Happiest Baby methode heeft ook buiten Amerika een sterke opmars doorgemaakt. Diverse ziekenhuizen in Nederland werken inmiddels met deze methode. 

The Happiest Babymethode volgens Dr Karp: Nieuws en tips
bottom of page