top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverDanielle Kempers

Burrito BabyInbakeren is weer helemaal terug van weg geweest. Tot eind 18e eeuw werd het veelvuldig toegepast. In die tijd was men ervan overtuigd dat een kindje door inbakeren kon genezen van kneuzingen die ze tijdens de geboorte had opgelopen en dat het kindje door inbakeren een rechte rug, rechte benen en stevige schouders zou krijgen. Ook dacht men hiermee een navelbreuk te voorkomen. Na de 18e eeuw ontdekte men echter dat inbakeren de groei kon belemmeren en werd het niet langer gebruikt in Westerse landen. De algehele mening werd juist dat inbakeren zielig was voor de baby. Zo'n 20 jaar geleden kwam het inbakeren langzamerhand weer terug en ontdekte men dat vooral kindjes die onrustig waren en slecht sliepen hier baat bij hadden. Bij The Happiest Baby methode van Dr. Karp (de 5 s'en) is inbakeren zelfs een essentieel onderdeel. Als 1 van de 5 s'en helpt inbakeren (Swadling) om een kalmeringsreflex te triggeren die de baby in de baarmoeder ook had. Deze methode wordt inmiddels al in veel ziekenhuizen ingezet bij baby's die vanwege overmatig huilen bij de kinderarts terecht komen.

 

Waarom inbakeren?

 • Ingebakerde baby's huilen minder.

 • Inbakeren van te vroeg geboren baby's verbetert de neuromusculaire ontwikkeling, reduceert stress, draagt bij aan een betere motoriek en zelfs een beter vermogen tot zelfregulatie.

 • Inbakeren geeft minder stress bij ouders

 • Inbakeren verzacht de pijn bij baby's (ingebakerde baby's die een hielprik kregen vertoonden minder signalen van stress/pijn dan baby's die niet waren ingebakerd)

 • Inbakeren verkleint de kans op wiegendood (Mits dit veilig en op de juiste manier wordt gedaan)

 • Ingebakerde baby's zijn rustiger en slapen langer en beter

Andere voordelen van inbakeren

 • Inbakeren geeft hetzelfde gevoel als vastgehouden worden

 • Door in te bakeren slaat een baby zichzelf niet zo snel wakker ( de MORO reflex)

 • Het helpt de baby om zijn temperatuur goed te houden (keerzijde is dat er juist ook kans is op oververhitting)

Wanneer beter niet inbakeren? (contra indicaties)

 • Wanneer er een verhoogde kans is op dysplastische heupontwikkeling

 • Bij koorts (vanwege warmtestuwing)

 • De eerste 24 uur na een vaccinatie (vanwege kans op koorts)

 • Bij ernstige luchtweginfecties en/of benauwdheid (bijvoorbeeld RS virus)

 • Bij een voorkeurshouding door een afwijking in de wervelkolom

 • Wanneer een baby pogingen doet om om te rollen (ervaring is dat je rond een leeftijd van 4 maanden begint met afbouwen van inbakeren en dat er na een leeftijd van 6 maanden niet meer ingebakerd wordt)

Soorten inbakersystemen

Veel ouders beginnen met inbakeren met de o zo veelzijdige hydrofiele luier. Tegenwoordig is deze ook in een groot formaat te koop waardoor hij heel geschikt is om mee in te bakeren. Belangrijk hierbij is wel dat je het op de juiste manier doet. Als je te los inbakert heeft zo'n kleine Houdini zich zo los gewurmt en kunnen die losse stukken stof juist een verhoogd gevaar op wiegendood geven. De methode die ik ouders leer is als volgt:Vind je zo'n losse doek te ingewikkeld dan zijn er natuurlijk ook diverse kant en klare systemen te koop. Hierin heb je de keuze uit inbakerslaapzakjes (deze zijn wat losser en je baby wordt dus niet heel strak ingebakerd) of systemen met banden en klittenband waarbij de armpjes wel strak langs het lijfje komen. Bij ieder inbakersysteem is het belangrijk om de checken of de baby de beetjes nog op kan trekken zodat de heupen zich normaal kunnen ontwikkelen.

Veel gebruikte systemen zijn:


PACCO doek


De PACCO doek is een veel gebruikt inbakersysteem. Deze is vooral geschikt voor kindjes die baat hebben bij heel strak inbakeren. Zelf vind ik het klittenband dat gebruikt wordt erg hard en ruw. Verder is het wel een fijn systeem om te gebruiken
PUCKABABY


De PUCKABABY is een inbakerslaapzakje. Deze heeft een band om de borst, terwijl de armen vrij kunnen bewegen in het slaapzakje.
ERGOPOUCH COCOON (verkrijgbaar op onze website)

De ERGOPOUCH COCOON is een combinatie van Inbakerzak en slaapzak. Ter hoogte van de schouders zitten drukknoopjes waardoor je dit systeem ook kunt gebruiken als slaapzak wanneer je kindje te groot wordt om in te bakeren. Het systeem is er in verschillende TOG waardes (dit heeft te maken met de dikte van de stof) waardoor je voor ieder seizoen een geschikte kunt vinden. Ook heeft de Ergpouch een Hiphealthy certificaat.BOELIE
De Boelie is ook een inbakerslaapzakje. Deze is een soort combi van de PACCO en de PUCKABABY. De BOELIE heeft als enige een broekje waardoor je kindje niet naar onderen kan zakken. (Iets wat eigenlijk alleen zou kunnen bij een te groot systeem)

Ook de BOELIE is in het bezit van een Hiphealthy certificaat.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page