top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Kempers

De voordelen van Babymassage

Tijdens de babymassage gebruik ik de Shantala methode. De Shantala methode is een vrij eenvoudige methode, die wordt gegeven vanuit rust, respect en liefdevolle aandacht. Deze ontspanningsmassage is afkomstig uit India, waar het deel uit maakt van de dagelijkse verzorging van baby's en kinderen.


Veel ouders boeken een Babymassage cursus omdat ze het fijn vinden om op een ontspannen manier iets met hun kindje te kunnen ondernemen. Naast het feit dat het erg leuk is om te doen heeft de babymassage echter ook nog eens een aantal positieve effecten op de ouders. Door het masseren van de baby leert de ouder de baby beter te "verstaan" waardoor het positief bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de ouder. Door je baby beter te leren kennen, ben je ook beter in staat om te begrijpen wat je baby nu precies wilt. Wanneer je je kindje regelmatig masseert ontstaat er meer rust en ontspanning en zal het kindje beter slapen. Dit werkt vervolgens weer door in de hele dag. Babymassage kan dan ook een fijn onderdeel van het naar-bed-gaan ritueel zijn.

Naast de voordelen voor de ouders heeft de babymassage uiteraard nog meer voordelen voor het kindje.

Door de massage wordt Oxytocine aangemaakt. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine vermindert stress en geeft een ontspannen gevoel. Ook onderdrukt het angstgevoelens en werkt het bloeddrukverlagend en pijnstillend. Bij je baby speelt dit hormoon bovendien een rol in de hersenontwikkeling. Overigens wordt Oxytocine niet alleen aangemaakt door massage maar bijvoorbeeld ook door het geven van borstvoeding (na de bevalling zorgt dit o.a. voor het samentrekken van de baarmoeder) en huid-op-huid contact. Dit laatste wordt in het ziekenhuis vaak toegepast bij te vroeg geboren kinderen maar is ook zeker thuis een aanrader! Net als babymassage bevordert het de hechting tussen ouder en kind en versterkt het de band. Naast het hormoon Oxytocine bevordert massage ook de aanmaak van groeihormoon. Uit onderzoek is gebleken dat prematuur geboren kinderen zelfs tot 6 gram per dag extra groeien wanneer ze dagelijks gemasseerd worden. Dit lijkt heel weinig maar als je er vanuit gaat dat een premature baby gemiddeld 150 gr per week groeit dan is dit 42 gr extra! Deze extra groei kan ervoor zorgen dat een baby eerder met ontslag kan. Ook wordt het immuunsysteem versterkt doordat de massage de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert en de aanmaak van stress hormoon Cortisol juist wordt verminderd. De witte bloedcellen helpen ziekteverwekkers in je te bestrijden.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page