top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Kempers

Hoe je de kans op wiegendood kunt verkleinen

Gisteren, d.d. 17-12-2020, kwam er een persbericht uit over de toename van wiegendood in Nederland. Alhoewel de incidentie in Nederland nog steeds erg laag is, werd er in 2019 toch een lichte stijging vastgesteld van het aantal baby's dat plotseling en onverwachts overlijdt. Toen destijds een advies kwam om baby's niet meer op de buik te laten slapen, werd er een duidelijke afname van wiegendood gezien. Ondanks alle preventieve adviezen die er momenteel zijn is er de laatste jaren echter geen sprake meer van afname van wiegendood. Er is nu dus zelf een lichte stijging.

In mijn werk als Neonatologieverpleegkundige en Babycoach zie ik ook steeds vaker onveilige situaties. Er komen steeds meer producten op de markt die super schattig zijn om te zien maar verre van veilig voor een baby. Een babynestje bijvoorbeeld wordt gepresenteerd als een manier om je kindje veilig bij je in bed te laten slapen. Terwijl het risico op verstikking hierin juist erg groot is. Dit is ook de reden waarom die babybumpers die je vroeger in ledikantjes zaten nu niet meer gebruikt worden.

Ook hoor ik nog steeds terug dat ouders geadviseerd wordt om hun kindje in een Maxi Cosi te laten slapen omdat dit beter zou zijn voor hun wervels..... Helaas zijn er echter wereldwijd al meerder kindjes overleden t.g.v. het slapen in een autostoeltje. In 2006 is er in de British Medical Journal een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat slapen in een autostoeltje het risico op overlijden tgv verstikking verhoogd.

 

Preventieve adviezen


De kans op wiegendood wordt aanzienlijk verkleind als ouders de adviezen Veilig Slapen volgen.


De 4 van Veilig Slapen (www.veiligheid.nl)

Als ik mijn baby in bed leg, dan...

  1. ....leg ik hem op zijn rug. Het risico voor baby's die op de buik slapen is 4x groter dan voor baby's die op hun rug slapen. Ook zijligging wordt afgeraden omdat een baby dan makkelijker zelf op zijn buik rolt. Het voorover met mond en neus op de ondergrond terecht komen kan obstructie van de ademwegen veroorzaken. Ook is de wekbaarheid van baby's in buikligging verminderd.Dit laatste geldt overigens ook voor baby's waarbij de moeder rookte tijdens de zwangerschap. Het roken in het bijzijn van een baby verhoogd het risico op wiegendood aanzienlijk.

  2. ....leg ik hem in een eigen bedje of wieg. De meest veilige slaapplek voor een baby is in een eigen bedje (of wieg) dat minstens 6 maanden bij de ouders op de kamer staat (rooming in). Bij ouders in bed slapen/ samen slapen geeft een hoger risico op wiegendood. Enerzijds doordat er risico bestaat dat de ouder in slaap op het kind gaat liggen (en dit komt vaker voor dan je zou denken!), anderzijds doordat er een hoger risico is op warmtestress. Samen slapen is vooral risicovol voor baby's tot 4 maanden. Door de baby wel op dezelfde kamer te laten slapen loopt het kind juist 3x minder risico op wiegendood. Dit wordt verklaard doordat er dan meer toezicht is op de baby.

  3. ....leg ik hem in een goed passende slaapzak. Baby's die onder een dekbed slapen hebben minstens 4 x meer kans op wiegendood. Het meest veilige is een goed passende slaapzak, zonder extra beddengoed daarover heen. In de VS is dit momenteel ook de standaard. Baby's slapen alleen in een slaapzak die qua temperatuur juist is (hierbij is de TOG waarde belangrijk) zonder extra dekens en/of lakentjes. Alleen al het gebruik van een slaapzakje ten opzichte van alleen beddengoed heeft een 3x lager risico op wiegendood.

  4. ....leg ik hem in een leeg bedje, zonder zachte materialen. Dit betekent dus ook geen ondersteunings materialen (wiggen om een baby in zijligging te laten slapen) en zeker geen knuffels, spuugdoekjes etc. Ook de knuffels die aan een speen vastzitten geven een verhoogd risico.

Daarnaast wordt het geven van borstvoeding geadviseerd (kan een tot 3 keer lager risico geven) en kan het consequent geven van een fopspeen bij alle slaapmomenten preventief werken. (geeft 2,5 keer lager risico).

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page