top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanielle Kempers

Hoe gevaarlijk is het Corona virus voor je kindje?

Begin 2020 berichtte de WHO (World Health Organization) dat er een nieuw Corona virus was dat zich agressiever gedroeg dan de reeds bestaande Coronavirussen. Tot nu toe waren de Corona virussen relatief onschuldig en gaven meestal een infectie van de neus, sinussen of bovenste luchtwegen. Dit nieuwe virus werd COVID-19 genoemd ( Corona Virus Disease 2019).

Het virus stak het eerst de kop op in China, maar verspreidt zich inmiddels wereldwijd. De symptomen die het veroorzaakt lijken erg op de griep; Koorts, vermoeidheid, droge hoest, soms longontsteking en diarree.


Door alle berichten rondom het virus beginnen steeds meer ouders zich zorgen te maken over hoe gevaarlijk het virus nu eigenlijk is voor hun kindje.


Alhoewel de informatie nog summier is, blijkt uit de onderzoeken tot nu toe dat kinderen mildere klachten van het corona virus ondervinden dan volwassenen en dat er relatief weinig kinderen ernstig ziek van worden. Het aantal besmettingen bij kinderen onder de 19 jaar is volgens de WHO 2,4% en ook de WHO meldt dat de ziekte bij kinderen een mild verloop heeft.


De reden dat kinderen minder snel ziek worden van het Corona virus is nog niet helemaal duidelijk. Men heeft het vermoeden dat het met de ontwikkeling van het immuunsysteem te maken heeft en dat de gezondheid van de longen van kinderen meestal beter is dan die van ouderen. De verwachting is dat kinderen met een verminderde weerstand of onderliggend lijden wel een hoger risico hebben. Hier zijn echter nog geen voorbeelden van.

Ook over baby's is nog niet veel bekend. Op basis van de informatie die er nu is, is er geen reden om je er extra zorgen over te maken.

Uiteraard is het wel raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen ( net als bij andere virussen als RS of de griep).

Zoals:

  • Handenhygiene!! De belangrijkste als het gaat om voorzorgsmaatregelen. Bij pasgeborenen is het sowieso altijd te adviseren om veelvuldig handen te wassen. Zeker in geval van kraambezoek is het verstandig dat men eerst handen wast voor ze de baby vast houden. Is er geen water en zeep in de buurt dan kan ook een (desinfecterende) handgel gebruikt worden.

  • Hoesten in de elleboog.

  • Indien mogelijk Borstvoeding geven. In de moedermelk zitten afweerstoffen die je kindje kunnen beschermen.

  • Het aankleedkussen en andere harde en gladde oppervlakken iedere dag reinigen. Net als bij andere Corona virussen is de verwachting dat het COVID-19 virus enkele uren tot dagen op deze oppervlakten "in leven" blijft waardoor er dus nog steeds besmettingsgevaar is. Zelfs als de met het virus besmette persoon niet meer in de buurt is.

Overigens is het belangrijk dat je bij twijfels altijd even met je huisarts overlegd. Deze kent jou en je kindje persoonlijk en kan eventueel langskomen om je kindje te beoordelen. Bij verdenking op het COVID-19 virus altijd even telefonisch overleggen en niet met je kindje naar de huisartsen praktijk of consultatiebureau gaan. Hierdoor kunnen eventuele verdere besmettingen zoveel mogelijk voorkomen worden.

Bronnen: WHO, Stanford Children Hospital, Los Angeles Times


#Corona #Baby # Verkouden #2020 #COVID-19

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page